Egy új irány Pécsnek!
Szentgyörgyváry Pécs Címlap

Programterv

Kedves Pécsi Választópolgár!

Szentgyörgyváry Péter vagyok, Pécs valóban független polgármesterjelöltje.

A civil életből, a „terepről” jövök és ajánlom szolgálatomat a városnak. Én nem politikusnak, hanem városépítőnek jelentkezem. Mert nem Pécsnek kell kiszolgálnia a politikai érdekeket, hanem a politikának kell szolgálnia Pécset!

Úgy látom, hogy városunknak szüksége van egy új irányra ahhoz, hogy sereghajtóból egy erős, független, élhető és folyamatosan fejlődő régióközponttá váljon. Többen megpróbálták ezt az elmúlt időszakban, de láthatóan egyik oldalnak sem sikerült. A gyűlöletre épülő pártpolitikai csatározások pedig tovább fékezik Pécset.

Mindenki érzi, hogy új szelek fújnak. Pécs reagáljon végre gyorsan és jól a változásokra. Erre csak tényleges összefogással van esély! Ha jól döntünk, nyertesei lehetünk az előttünk álló időszaknak.

Én azt szeretném, hogy a levitézlett pártok helyett a pécsiek álljanak, és ne mögöttem, hanem mellettem! Hiszem, hogy együtt nagy dolgokra vagyunk képesek.

Azt kérem Öntől, hogy szavazzon rám és olyan - a civil életből jövő - képviselőjelöltekre, akik „újak a pályán”. Mert azt mindenki látja, hogy a sok éve a város élén ülő pártembereknek mit sikerült elérniük. Próbáljunk ki most egy új irányt:

  • Pártpolitikai csatározások helyett valódi városépítés.
  • Széthúzás helyett tényleges összefogás.
  • Pénz kiszivattyúzás helyett pénz becsatornázás.
  • Pártkatonák helyett szakmai és civil szereplők.
  • Új lendület, új tempó a gyorsabb fölzárkózás érdekében.
  • Vidámabb, boldogabb, élhetőbb közhangulat megteremtése.

 

Pécs, a fejlődő város!

gazdaság erősítése
Pécsnek szüksége van nagyipari szereplőkre. De nem mindegy, hogy a helyiek életminőségét ez hogyan befolyásolja. Semmiképp nem szabad olyan gyárakat ideengedni, amik károsítják környezetünket! A nagy cégeknek szükségük van munkaerőre. Dolgozzunk előre, ha letelepedik nálunk egy gyár, akkor kezdjük el a dolgozók képzését már akkor, amikor a gyár épül, ezzel minimalizálva az esetleges vendégmunkások létszámát. Továbbá a diverzifikáltan több lábon állás miatt nézetem szerint szüksége van több kisebb cégre is a városnak. Jöttek ide az elmúlt időszakban cégek, de bőven nem annyi, mint amennyi más hasonló településekre. Ebben is fel kell zárkóznunk.

ipari parkok fejlesztése
Nincs megteremtve nekik a kellő infrastruktúra, nem látok egy korrekt portfóliót, amit az érdeklődők elé tudunk rakni. Ipari parkjainkat fejleszteni kell, ki kell dolgozni az irányt, ami vonzóvá teszi térségünket az ide érkező cégeknek. Célom, hogy nyissunk a nemzetközi cégek felé jobban, használjuk ki hogy itt van az egyetemünk és nyissunk a IT felé. Jelenleg körülbelül 100 mérnök végez egy évben Pécsen, de csak kettőt tudunk itt tartani. Ezen jó lenne változtatni.

zöld átállás
A zöldenergia nem csak a jövőben lesz meghatározó tényező, hanem már ma is az. Európában Izland után Magyarország a második helyen áll a geotermikus energia kihasználásának lehetőségeiben. Egyszerűen azért, mert nem kell túl mélyre hatolni nálunk ahhoz, hogy  a föld rétegeiben található, magas hőmérsékletű és nyomású víz energiáját felhasználjuk és villamos árammá alakítsuk. Izland 93%-ban a geotermikus energia által termelt árammal működteti gazdaságát és fűti a lakosság otthonait. Gondoljunk bele: csökkentjük a károsanyag kibocsátást úgy, hogy olcsóbb lesz az áram, mert olcsóbb az előállítása. Természetesen a részletek kidolgozásához szakemberekre lesz szükség, de jó hír az, hogy itt helyben Pécsen is vannak olyan cégek, akik ezzel foglalkoznak és az országban több ilyen jellegű feladatot elvégeztek már sikerrel.
Az elektromos autóbuszok beszerzését folytatni kell, de átlátható és fenntartható módon és nem eladósítva a várost.

városi cégek élére szakemberek
A pártok érdekei érvényesülnek akkor, amikor pártembereket neveznek ki önkormányzati cégek élére. Ezzel a „hagyománnyal” én leszek képes csak szakítani, mert engem nem tud utasítani egy párt sem arra, hogy melyik káder legyen melyik poszton. Ma sajnos ez van. Ezért van válságban többek között a Tüke Busz Zrt., ezért nem írtak ki pályázatot a Zsolnay Kulturális Negyed élére, ezért jöttek vissza a városházára régi szereplők. Ezen mindenképp változtatni szeretnék.

egyetemmel való együttműködés erősítése
Az oktatás bárminemű fejlődés záloga. Pécs abban a szerencsés helyzetben van, hogy itt van nekünk az egyetem, ami egyébként a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója is egyben. Úgy látom, hogy nincs minden lehetőség kiaknázva a város és az egyetem között. Szükséges áttekinteni a lehetséges opciókat, együttműködési lehetőségeket, szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot. Kiváló szakemberek kerülnek ki minden évben az iskolapadból, de nem tudjuk itt tartani őket, mert nem tudunk nekik munkát adni. Össze kell fésülnünk a keresletet a kínálattal mindannyiunk érdekében.

Pécs, az élhető város!

tömegközlekedés rendbetétele, úthálózat fejlesztése
Abban szinte mindenki egyetért, hogy a pécsi tömegközlekedés finoman szólva is élt már meg jobb napokat. Ez nem csak a jelenlegi városvezetés hibája, ebben felelős az előző városvezetés is.
A sofőrök bére alacsony (alacsonyabb, mint más buszvállalatoknál) több, mint 80 sofőr hagyta el a vállalatot az elmúlt években. A buszok koszosak, nem jönnek, kimaradnak. Az első és legfontosabb feladat: szakember a cég élére. Meg kell kérdezni, az utazókat, a buszvezetőket, kielemezni az adatokat és kidolgozni egy új stratégiát.
Az utak javítása, fejlesztése mindig napirenden van, hiszen a folyamatos használat miatt amortizálódnak. Rengeteg utat kell felújítani, de mindenképpen ésszerű körülmények között. Össze kell szervezni, logisztikázni a felújítási folyamatokat, hogy ne kerüljünk abba a szerencsétlen helyzetbe, amiben most vagyunk.

bérlakás program teljes átvizsgálása
Rengeteg problémát hallok a bérlakásokról. Teljesen új köntösbe kell öltöztetni ezt a programot. Világosan látszik az adatokból, hogy ki az aki naprakészen fizeti a rezsit, tartja karban bérelt ingatlanát és ki az aki nem partner ezekben a dolgokban. Illetve meg kell vizsgálni, hogy rászorultsági alapon van-e elmaradása. A várólista nagyon hosszú. Több olyan ingatlanról hallottam, amikben családtagok, haverok, rokonok, gazdag, vagy az évek folyamán meggazdagodott emberek laknak. Tőlük visszakérjük a lakásokat és rászorultsági alapon utaljuk ki. Továbbá szerződésbontásra számíthat az a lakó, aki senkivel nem jön ki a környezetében, bontja a rendet, terrorizálja a szomszédokat. Élhető, nyugodt közösségeket szeretnék. A leromlott állapotú lakásokat el kell kezdeni felújítani, esetenként olyan koncepciót kialakítani, hogy a bérlő vállalja a felújítást és lelakja a ráfordított összeget. Az elmúlt időszakban előfordult olyan, hogy az üresnek hitt ingatlanban illegálisan laktak emberek és erről az önkormányzat nem tudott addig, míg valami miatt ki nem mentek a lakáshoz. Rendet kell rakni ezen a téren.
Gondolkodok új bérlakások építésében - esetlegesen külső üzleti partner bevonásával, - használt lakások felújításában, de mindenképpen szeretnék olyan lakásokat kialakítani, amik a hiányszakmák művelőit tartanák itt a városban (orvosok, ápolók, rendőrök, tanárok)

helyi közösségek támogatása
Független polgármesterként nagyon támaszkodnék a helyi közösségekre, mert ők tudják, hogy mire van szüksége a városnak. Egyik fő törekvésem a közösségépítés. Törékeny világot teremtettünk magunknak, ma már elég, ha keresztbe fordul egy tankerhajó a Szuezi csatornán és kis túlzással belerokkan gazdaságilag a fél világ. Erre volt már példa. Most itt van a szomszédságunkban a háború is. Bármi rossz jön felénk a jövőben, nézetem szerint azoknak van nagyobb esélyük, akik közösségben élnek és tudják támogatni, segíteni egymást. A civil közösségeket a mostani rendszernél jobban kell támogatni. Elfogadhatatlannak tartom, hogy nagymúltú néptáncegyesületeinknek például jelenleg nincs helyük a városban. Szeretnék nekik egy olyan helyet találni, ahol több millió forint értékű népviseleti ruháikat tárolni tudják, tudnak próbálni, sőt, táncházak megtartására is alkalmas legyen a helység.

ingatlanadó csökkentésének gyorsítása
Pécsi lakosként mindig is zavart, hogy a saját ingatlan után az országban legmagasabb adót kell fizetnem. Már 2019-ben mondtam, hogy nagy esélye van annak a jelöltnek nyerni, aki beígéri az ingatlanadó eltörlését. Az eltörléstől még messze vagyunk. A csökkentés elindult, de át kell vizsgálni a mértéket, a koncepciót, mert vannak olyan rászoruló háztartások, akik a jelenlegi kedvezményből kimaradnak. Továbbá szükséges megnézni azt, hogy milyen lehetőségeink vannak a folyamat felgyorsítására. De hangsúlyozom, ez egy jó gondolat volt és örülök, hogy elkezdődött a folyamat.

közbiztonság megteremtése, kamerarendszer
Egy felmérés szerint a testi sértések számában Baranya vármegye végzett a legutóbbi mérések szerint az első helyen. Sajnos testközelből is tapasztaltam súlyos problémákat, az elmúlt időszakban egyik rokonomat vette körül és bántalmazta egy banda a meszesi városrészben. Nem fogjuk hagyni, hogy no go zónák alakuljanak ki a városban, hogy csoportosan terrorizáljanak békés embereket.
Kevés a rendőr: ki kell dolgozni egy koncepciót, hogy motiváltak legyenek rendőreink, ismét vonzó legyen ez a szakma, legalább itt Pécsen. Ha az ország nem foglalkozik ezzel, a városnak kell. A közterületfelügyeletet meg kell erősíteni, a polgárőrséget „fel kell támasztani”.
Terveim között szerepel egy nagyfokú kamerarendszer kiépítése az elkövetkező években.

a magán, illetve külföldi tulajdonban lévő területek felülvizsgálata
Több olyan része is van a városnak, ami egyenesen ronda. De nem tud hozzányúlni az önkormányzat, mert magánkézben van. Szeretnék leülni ezen tulajdonosokkal tárgyalni, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon? Ki kell dolgozni egy olyan megállapodást, ami mindkét félnek megfelelő.

Pécs, a pezsgő város!

vásártér fejlesztése
A pécsi vásár messze földön híres, ezt az állítást erősíti a Macskajaj című film egyik jelenete is. Ráadásul még mindig népszerű. Rengeteg ember keresi föl a vásárt vasárnapról vasárnapra. Az árusok helypénzt fizetnek, még a wc –ért is fizetni kell. Cserében nem sok fejlesztés történt ezen a területen. Szeretnék elkezdeni egy vásárfelújítási programot, melynek első eleme, hogy kezdjünk el asztalokat telepíteni, az asztalok fölé tetőt rakni, hogy ne a földről kelljen árulni az árusoknak és hogy a portékájuk a tűző naptól, illetve az esőtől is védve legyen. Nem fog egyszerre menni, mert sok az árus. De kezdjük el. Továbbá a wc mindenképpen újításra szorul. Hozzuk föl a vásárt egy olyan szintre, hogy az már turisztikai látványosság is legyen.

turizmus fejlesztése
Pécs turisztikai szempontból egy aranytojás, csak eddig ezt a tojást nem nagyon tudtuk megmutatni a nagyvilágnak. Itt egymás sarkát kéne taposni a külföldi turistáknak, csak erre mi még nem vagyunk felkészülve. Nincs elég és jó minőségű szálláshely. Kevés az attrakció, nincs teljes mértékben felkészítve a belváros a turistákra. (Megyeháza több éve leszalagozva, Nádor szálló az enyészeté)
Egy évtizede javaslom már, hogy jelöljünk ki a külföldről és belföldről érkező buszoknak egy helyet, ahol tudnak parkolni, legyen a belvárosban több mellékhelység, legyenek angolul is feliratozva a különböző attrakciók.
Új attrakciókra is szükség van. Ezek legyenek megfizethetők, fenntarthatók és váljanak a pécsiek hasznára is. Pont ilyen például a fürdő, amiről már annyian beszéltek, de érdemben 25 éve senki nem tudott előre lépni a dologban. A kisebb volumenű attrakciók közül nagy tervem egy zenélő, fényjátékot is végző szökőkút építése. De a Mecsekben is hatalmas potenciál van. Természetesen a természeti adottságokat figyelembe kell venni és óvni szeretett Mecsekünket.  Viszont a későbbi tervekbe abszolút beleférhet egy libegő a Tv toronyig, amely tornyot vonzóvá kell tenni a látogatóknak. Most nem a közvetlen környezetről beszélek, mert ott történtek fejlesztések, hanem konkrétan a toronyról, a nyílászárókról, a kilátó részéről. A közeli tervekbe beleférhet egy lakóautó kemping, a legtávolabbi, de nézetem szerint leghatékonyabb turista csalogató pedig egy fenntartható, nagy tematikus vidámpark építése, amit magántőke bevonásával lehetne létrehozni.

Hungária Fesztivál
Azokat a programokat amik működnek (Fényfesztivál) meg kell tartani, de új rendezvényeket is meg kell rendezni a városban, hogy Pécs valóban pezsegjen. Ma a legnépszerűbb folklórfesztivál hazánkban a Busójárás. Fantasztikus, hungarikum, de a sokac hagyományokat őrzi és mutatja be.
Pécs legyen az a város, ahol egy olyan fesztivált hozunk létre ami mindent tartalmaz, ami magyar. Ezen a héten az utcákon magyar zene szóljon, néptáncegyüttesek táncai szórakoztassák a nagyérdeműt, együnk lángost, gulyást, kolbászt, igyunk pálinkát stb. Úgy kell megszervezni ezt a fesztivált, hogy külföldről érkezzenek a vendégek és ők akarják megismerni kultúránkat. Ehhez megint csak szállásfejlesztés szükséges.

Expo Center
Van pár feneketlen katlan, ami csak viszi a pénzt, de nem fenntartható, ilyen az Expo Center is. Ez egy fájó örökség, amihez senki nem mer hozzányúlni, de én mégis megpróbálnám. Meg kell nézni a lehetőségeket hogy hogyan tudjuk a sátorponyvát, szilárd burkolatra cserélni.

 

ÖSSZEGZÉS

Világosan látszik, hogy a helyi pártok sajnos sok éve nem találják a közös hangot egymással, ezáltal rengeteg lehetőséget szalasztottak el. Segíteni kell nekik abban, hogy pártérdekek helyett a város érdekeit tekintsék elsőnek. Erre csak egy olyan szereplő képes, akinek nem kell számot adnia a múlt elhibázott lépéseiről, mert nem volt részese a történéseknek.
Én hiszem, hogy Pécsnek lehetősége van a Dél-Dunántúli régió vezető központjává válni. Elhelyezkedése, lélekszáma, múltja és az itt élők tehetsége és tenni akarása is ezt bizonyítja.
A fiataloké a jövő és nekünk itt a jelenben kell megteremtenünk a jövőt, ezért is érdemes összefognunk.

Nem mindenáron szeretném ezt a szolgálatot. Mert ez nagy magánéleti lemondásokkal jár. De őszintén hiszek benne, hogy ez a város többre képes. Hajt a vágy, hogy minél több pécsi érezze úgy, hogy érdemes és jó itt élni! De ez csak egy pártokon átívelő, nagy összefogással sikerülhet. Tehát ha kell, jövök!